Matai House / Parsonson Architects

first_imgCopyAbout this officeParsonson ArchitectsOfficeFollowProductsWoodConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationWellingtonHousesRefurbishmentRenovationNew ZealandPublished on March 24, 2015Cite: “Matai House / Parsonson Architects” 24 Mar 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – FocusGlass3MInterior Finishes at U.S. Bank StadiumPartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsFiber Cements / CementsSwisspearlFiber Cement Cladding Panels in B66 Business CenterMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsSculptformClick-on Battens in WestConnex M8 JunctionPanels / Prefabricated AssembliesBruagBack-Ventilated Facades – CELLONTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea CosmosGlassDip-TechCeramic Printing for Public TransportationAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Porcelain StonewareApavisaSlabs – Wild ForestBulbs / SpotsAmbiance LumiereLighting – ZetaMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ArchDaily Houses “COPY” Projects Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/609755/matai-house-parsonson-architects Clipboard Save this picture!© Paul McCredie+ 17 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/609755/matai-house-parsonson-architects Clipboard CopyHouses, Renovation•Wellington, New Zealand Architects: Parsonson Architects Year Completion year of this architecture project Save this picture!© Paul McCredieText description provided by the architects. The family had lived in this early 1900’s Villa for several years before embarking on alterations. It was atypical villa layout, rooms running down each side of a central hallway with a viewto the laundry, toilet and kitchen areas at the rear. These received the best late sun, but were nestled up against a retaining wall holding up the bank rising up to the rear of the site. The house felt disconnected from the rear of the property and the owners needed extra living space and 2 more bedrooms for their growing family.Save this picture!Lower Floor PlanRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsTogether with the clients we decided todivide the house in two, the old villa and the new extension. To accentuate this difference and to connect the house with the sunny rear part of the section we created a series of concrete platforms with woodensteps between creating a new elevated family living space leading up to a larger sunnier rear courtyard. We placed 2 the new bedrooms and a bathroom above the new living space.Save this picture!© Paul McCredieThe roofs and outer walls of the extension are created in the same corrugated color steel as the old house, but arefolded to suit the functions they enclose and dodge the WCC building envelope.Save this picture!Upper Floor PlanThe new living space is located directly at the end of the villa hallway. The space is visible from the front door with the steps and a raised clerestory roof lifting the eye up to the rear of the property and giving a sense of invitation. Glazing of the clerestory is behind timber slat work to filter the late low sun.Save this picture!© Paul McCredieThe original villa has a Matai floor with all other surfaces painted. The new addition has cool concrete floors offset by light coloured timber, white painted wallswith coloured areas.Save this picture!SectionWe hoped there would be a play of light and shade, a gentleness and warmth and an invitation to explore.Save this picture!© Paul McCredieProject gallerySee allShow lessChinese Company Builds 57-Story Skyscraper in 19 DaysArchitecture NewsSmiljan Radić’s Serpentine Pavilion Relocates to BrutonArchitecture News Share Photographs photographs:  Paul McCrediePhotographs:  Paul McCredie Year:  2014 2014 Matai House / Parsonson ArchitectsSave this projectSaveMatai House / Parsonson Architects Matai House / Parsonson Architects “COPY” New Zealandlast_img read more