The Courtyard House / Associated Architects

first_img The Courtyard House / Associated Architects Architects: Associated Architects (i) Pvt.Ltd Area Area of this architecture project Houses 2020 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/959883/the-courtyard-house-associated-architects Clipboard ArchDaily “COPY” Photographs:  Photographix | Sebastian + Ira Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/959883/the-courtyard-house-associated-architects Clipboard Photographs CopyHouses•Ahmedabad, India The Courtyard House / Associated ArchitectsSave this projectSaveThe Courtyard House / Associated Architects Himanshu Year:  HVAC Consultant: Structural Engineer:Nitin ShahElectrical Consultant:Shashin ShahPlumbing Consultant:Arvind PatelInterior Designer:Hiral ShahCivil Engineer:Navin KapoorLandscape Consultant:Jinal PatelCity:AhmedabadCountry:IndiaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Photographix | Sebastian + IraRecommended ProductsWoodLunawoodThermowood FacadesWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeMetallicsSculptformClick-on Battens in Ivanhoe ApartmentsDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE LuceText description provided by the architects. The Courtyard house is illustrative, where we tried to reflect back into our traditional courtyard houses with modern intervention where the dialogue between the spaces and activities revolves around the courtyard, which we refer to as the heart of the house. The space is designed based on square form derived out of nine squares. The long central axis leads to the direct vision across the house from the gate allowing nature to flow inside. From a partially square plan with a 22 meter front facade length, one of its edges provides privacy in relation to the neighbours & the other three sides generously open to the landscapes. The elevation of the house strikes a modern & contemporary note in an urban milieu.Save this picture!© Photographix | Sebastian + IraSave this picture!Plan – Ground floorSave this picture!© Photographix | Sebastian + IraWe can see an elevated mass from the ground offering protection against direct light inside the building, & providing cross ventilation beneath it simultaneously. As soon as you enter the residence passing the walkway surrounded by fountains, the veranda leads you to a double-height vestibule linking the luxurious living space. To the central courtyard, this also holds the function of an informal open-to-sky living area.Save this picture!© Photographix | Sebastian + IraThis allows an adequate amount of light and ventilation to be entered in the house throughout the day which is designed keeping in mind the harsh hot climate of Ahmedabad. The plan results in two functional sectors; one houses the grandparent’s bedroom in the front & the guest’s bedroom facing the huge lawn, with ample gathering areas seeking a spatial connection. We have the kitchen area & the related spaces in the south-east direction at the rare side of the plot. The attached dining opens up to the sky with an inverted funnel shaped section at the centre extending its veranda, thereby allowing greenery to seep inside the house.Save this picture!© Photographix | Sebastian + IraThe gymnasium is placed back of the house in the lawn making it a healthier space to work out in the fresh-air. The formal living was given a cosy touch by using warm hues to the layers of textures & wooden floors. Whereas, floors of the bedrooms, courtyard & the connecting spaces were mainly covered with kota stone. We placed the semi-circular pooja room in the east direction, wrapped up by a floating wooden staircase.While you move on the circular staircase, you can see the lotus pond just below your steps; this enriching experience leaves you spellbound. When one comes on the first floor, the open bridge gives us the glimpse of the courtyard below establishing a visual connection. Also, the big skylight above adds up the feeling of openness. We have three bedrooms, one home-theatre and a big lounge with an extended balcony on this floor. The indirect lighting enriches the ambiance of the entire house, leaving you with the feeling of belonging & warmth. Courtyard being the heart of the residence makes the space more breathable allowing the light to penetrate inside the house; it becomes a relaxing space for some and plays area for the others, correctly named as the courtyard house.Save this picture!© Photographix | Sebastian + IraProject gallerySee allShow lessKyoto St. Catherine High School Restroom / Atelier Satoshi Takijiri ArchitectsSelected ProjectsHouse 24 / Park + AssociatesSelected Projects Share Manufacturers: Hansgrohe, Arketipo, BONALDO, Jaquar, Kohler, Pianca, Asian Paints, Cierre, FLOS, Faro, Ipe wood, Kich, Pocho, Stonex Lead Architect: Vatsal Joshi “COPY” CopyAbout this officeAssociated Architects (i) Pvt.LtdOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesAhmedabadOn FacebookIndiaPublished on April 17, 2021Cite: “The Courtyard House / Associated Architects” 17 Apr 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemGlassMitrexSolar GreenhouseMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardMetallicsHAVER & BOECKERArchitectural Wire Mesh – MULTI-BARRETTE 8130Enclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsSealantsEffisusGutter Repair – TiteGutter3Aluminium CompositesSculptformAluminium Click-on BattensTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea PrestigeMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Click Roll CapsTiles / Mosaic / GresiteTerrealTerracotta Cladding TileDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE UnilateralWindowsJoskoWindows and Sliding Doors – ONE SeriesMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Projects Area:  12000 ft² Year Completion year of this architecture project Save this picture!© Photographix | Sebastian + Ira+ 33Curated by Hana Abdel Share Indialast_img read more